Traumaprotocol

Bij een neusfractuur wordt onderscheid gemaakt tussen letsel van het os nasale, het neusseptum en de kraakbeentjes van de neusvleugels. Een neusfractuur kan onderdeel zijn van een naso-orbito-etmoidale-frontale, Le Fort-II- of Le Fort-III-fractuur.

De diagnostiek en behandeling worden meestal in nauwe samenwerking met een keel-, neus-, en oorarts en eventueel een oogarts uitgevoerd. Een neusfractuur kan tot 7 dagen na trauma worden gereponeerd, om psychische reden is echter eerdere repositie aan te bevelen.

neus

Bij een bezoek aan de SEH in de nachtelijke uren dient de patient de volgende dag zelf met de poli KNO te bellen voor een afspraak. Indien er een verdenking op een septumhematoom bestaat, direct overleg met de KNO-arts: dit is een indicatie voor drainage binnen 24 uur.

Ook patiƫnten met een neustrauma dat alleen op contusie lijkt, een afspraak laten maken op de poli KNO. Dit is omdat vaker blijkt dat de neus na ontzwelling toch veranderd is van vorm en er binnen een week nog wat aan gedaan kan worden.

Mogelijke symptomen: epistaxis, (periorbitaal) hematoom, neusdeviatie, brede afgeflakte neusbrug, vergrote intercanthale afstand, crepitatie, voelbare botontbreking.

Rontgenonderzoek: geen, tenzij om andere aangezichtfracturen aan te tonen cq uit te sluiten

U bevindt zich hier: Home Hoofd hoofd Neus fractuur